Tjedan restorana

hrvatski | english

Partneri

Vinarija Boškinac nastala je logičnim slijedom stare obiteljske tradicije u proizvodnji vina. Naši preci Šuljić-Boškinac brižljivo su podizali vinograde i njegovali proizvodnju vina stoljećima, te je vinski podrum bio okosnica obiteljskog načina života. Tipovi grožđa su se mijenjali,  ratovi prohujali kroz novaljsko polje - ali vinogradi su ostali neizbrisiv izvor opstanka. Vinarija dakle oživljava obiteljske vrijednosti, ali nudi i nove prozivode i mogućnosti. Mi danas na šest hektara imamo zasađeno oko 30 000 čokota Cabernet sauvignona, Merlota, Gegića, Chardonaya i Sauvignona. Naša je misija svakako proizvodnja Gegića, i nastojimo različitim oblicima vinifikacije i odležavanja proizvesti vrhunsko vino od tog našeg autohtonog kultivara.
Naša su vina na tržištu pobudila izniman interes i tu svakako treba spomenuti naš cuvee C. Sauvignon i Merlot, koji se toči u najprestižnijim hrvatskim restoranima i dobitnik je više nacionalnih nagrada i priznanja. Sva naša crna vina odležavaju u malim hrastovim bačvicama dvije godine, a na tržište izlaze potpuno zrela nakon 3-4 godine.

http://www.boskinac.com/ 

Vinarija Bodren sinonim je za vrhunske vinske predikate. Vinarija je prostrla svoje vinograde u regiji apsolutnih ekoloških atributa, na odmorenim obroncima pitomog Hrvatskog Zagorja. Uz brojna međunarodna priznanja i zlatne medalje na tuzemnim i inozemnim ocjenjivanjima i kušanjima, samo u posljednjih pet godina vinarija Bodren može se pohvaliti sa šest zlatnih medalja, pet srebrnih i tri brončane medalje s Decanter World Wine Awards u Londonu, jednog od najprestižnijih svjetskih natjecanja proizvođača vina, dok je 2011. godine ledeno vino Bodren 2009 osvojilo DWWA Regional Trophy i uvršteno je u Top 10 slatkih vina.

http://www.bodren.hr/ 

Na južnim obroncima Krndije, planine koja s svojim najvećim dijelom sa sjeveroistočne strane zatvara Požešku dolinu, smješteno je po kakvoći vina iznimno cijenjeno Vinogorje Kutjevo.Taj je kraj idealno vinogradarsko područje, gdje se vinova loza uzgaja stoljećima. Tu višestoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju prihvatio je i uspješno nastavlja Vlado Krauthaker, ing. agronomije i enolog , koji je 1992. godine uz podršku obitelji pokrenuo samostalni obrt.Vinogradarstvo Krauthaker je vlasnik 32 ha vinograda, te ima ugovorenu proizvodnju s kooperantima na daljnjih 68 ha, nad kojima ima kontrolu proizvodnje grožđa, od rezidbe do berbe.Kvaliteta vina Krauthaker dobila je potvrdu struke na izložbama i ocjenjivanjima u zemlji i inozemstvu na kojima su osvojena brojna priznanja i medalje. S ponosom naglašavamo vino Chardonnay s položaja Mitrovac koji je dobitnik zlatne medalje na ocjenjivanju vina Chardonnay du Monde 2002. zlatnu medalju za Sauvignon u Bordeauxu, te nekoliko zlatnih medalja revije Decanter.Vino Sauvignon berbe 2004. bilo je izabrano kao jedino vino iz Hrvatske koje se točilo na interkontinentalnim letovima u Prvoj klasi, avio kompanije Lufthansa.U organizaciji revije Svijet u čaši Vlado Krauthaker izabran je 2002. i 2006. godine za najboljeg vinara Hrvatske.Vina se distribuiraju na području cijele Hrvatske, a cca 23 % proizvodnje izvozi se u B i H, Crnu goru, Srbiju, Austriju, Australiju, Belgiju, Njemačku, Češku, Poljsku, Švicarsku,  Švedsku, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i SAD.Vinogradi i podrum se nalaze na 45,3° Pareleli na onoj istoj, na kojoj se idući prema zapadu nalaze vrlo poznata vinogradarska područja: Istra – Piemont - Val du Rhone – Boredaux.

http://www.krauthaker.hr/ 

   

Hrvatske željeznice ove godine obilježavaju 120.obljetnicu zagrebačkog Glavnog kolodvora te 150 godina željeznice u Zagrebu.
Neoklasicisticka palaca Zagreb Glavnoga kolodvora sagrađena je 1892. zbog potrebe za proširenjem željezničkih kapaciteta u Zagrebu. Kolodvor je zaštićen kao 
nepokretna kulturna baština Republike Hrvatske.

Planovi povezivanja zagrebačkog čvorišta u europsku željezničku mrežu započeli su 1857. izgradnjom pruge Zidani Most – Zagreb – Sisak, kao odvojne pruge austrijske magistrale. Danas kroz Zagreb Glavni kolodvor vozi 312 putničkih vlakova na dan, a kroz njega dnevno prođe oko 82.000 putnika.

Povodom 120. obljetnice u vestibulu kolodvora postavljeni su viseći plakati kako bi se putnici upoznali s dugom poviješću kolodvora.

Organizacija Tajne večere na terasi kolodvora jedna je u nizu promotivnih aktivnosti u sklopu obilježavanja obljetnice, a HŽ Infrastruktura d.o.o. nudi mogućnost organizacije sličnih događanja.

 

Moreno Degrassi  jedan je od glavnih pokretača "istarske vinske revolucije", postao je velikan hrvatske vinske scene, a kako je Moreno od početka predan vrhunskoj kvaliteti, konstantno prima priznanja za svoj rad, a posebice na međunarodnoj vinskoj sceni gdje je od sustava Decanter i IWC požnjeo čak 7 odličja u dvije posljednje godine.S pravom od struke je prozvan "kraljem istarskih kupaža" i "praocem bordoških crnjaka u Istri", te "nositeljem elegancije". To nije slučajno, jer Bujština se može se podičiti s najvrijednijim položajima za uzgoj vinove loze u Istri. To je bilo poznato svim imperatorima koji su vladali kroz povijest Istrom: prvotno Rimski carevi, zatim Venecijanski duždevi i napokon Bečki dvor snabdjevali su se najboljim vinom i uljem regije upravo odavde. Za ondašnje VIP-ove i celebritye samo najbolje je bilo dovoljno dobro, a tako je i danas. Tu, na blagim brežuljcima između Buja i Brtonigle smjestili su se vinogradi na bijeloj, a malo niže prema Umagu na crvenoj zemlji. Priznanje od struke i ljubitelja vina Moreno je stekao ne samo svojim autohtonim sortama Malvazijom, Teranom i Refoškom, već je u svojoj zaigranoj znatiželji otišao mnogo dalje, te je posadio ukupno 15 sorata, iznjedrio mnoga izvrsna vina, kojima je dokazao da istra u Bujštini ima svjetski vinski terroir, a u Morenu vrhunskog vinara, na svjetskoj razini. U njegovim vinima možete uživati u brojnim gastronomskim hramovima Istre i Hrvatske, ali po najavi svakako i u njegovom podrumu i kušaoni u Bašaniji, kod Savudrije.

 http://www.degrassi.hr/hrvatski/

Tvrtka Radin R posluje od 1993. godine i vodeća je tvrtka u regiji u sektoru konzaltinga i opremanja za enogastronomiju i hotelijerstvo, što mogu potvrditi brojni zadovoljni klijenti koji su ujedno najveća garancija pouzdanosti i kvalitete. Specijalisti smo za promoviranje kulture gourmet kuharstva i stola. Također, isprofilirali smo se za luksuzno opremanje soba, lokala, welnessa i spa centara.Eksluzivni smo uvoznici za brojne svjetski poznate brandove, što smo postigli kroz godine iskustva, predano ulažući u ljudske resurse i know how,  te smo kroz vrhunsku i pouzdanu uslugu došli do razine profesionalnosti koju svakim danom unaprijeđujemo i na koju smo ponosni.Radin R je drugačiji. Pridajemo veliku važnost detaljima, te iznad svega ukusu. Najbitnija značajka naših projekata i našeg kontinuiranog rasta je koncept. Pomno osmišljen i isplaniran, prilagođen Vašim željama i vizijama. Obratite nam se s povjerenjem, nek Vaši snovi zažive i rastu zajedno s nama.

http://radin-r.hr 

OLEUM VIRIDE - ekstra djevičansko maslinovo ulje vlasništvo je obitelji Belić.U maslinicima okružja Fažane, Peroja i Galižane svake godine započinje začarani životni ciklus od masline do maslinovog ulja poštujući stoljetnu tradiciju, a uz primjenu najsuvremenije agrotehnike i tehnologije proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Suživot masline, sunca, crvene zemlje, blizina mora i timski rad zaposlenika tvrtke Olea B.B. daje zdrave i kvalitetne plodove maslina. Pomno odabran sortiment, ručna berba, suvremen postupak hladnog prešanja u roku 24 sata, čuvanje i skladištenje ulja u inoks bačvama bez prisustva zraka na temperaturi do 18 stupnjeva C te punjenje u boce po najstožim tehnološkim kriterijima, preduvjet su vrhunskoj kvaliteti maslinovog ulja i prepoznatljivog proizvoda Oleum viride.

http://www.oleabb.hr/

Obiteljski vinogradi i podrum Marijana Armana nalaze se u zapadnom istarskom vinogorju, u neposrednoj blizini Poreča, u općini Vižinada, točnije selu Narduči.

Dok časteći nepce kapljicom istarske Malvazije šećete nepreglednim, vijugavim, starim ili tek podignutim vinogradima i maslinicima u daljini nazirući more i Alpe, izgubiti ćete se u dimenziji vremena, slobodni od svakodnevice, briga i gradske vreve.

http://www.vinaarman.com/hr/

Brend CUJ temelji se se prvenstveno na  višegeneracijskoj obiteljskoj tradiciji proizvodnje grožđa, vina i maslinovih ulja. Ime CUJ u čast je djedu koji je sadašnje vinograde posadio i iznjegovao. CUJ je bio njegov nadimak pošto je po nešem dialektu uvijek govorio: 'Cuj, cuj da ti rečem'. 

2006. sagrađen je novi podrum i uljara u okolici Umaga i time su stvoreni uvjeti za ozbiljnu proizvodnju. Najnovija tehnologija i ljubav prema vinu omogućuju enologu i vlasniku Danijelu Kraljeviću da svoje ideje i znanje pretvori u moderne proizvode koje prepoznaju ljubitelji dobre kapljice, ali i tradicionalnih izvornih okusa autohtonih sorata (malvazija, muškat i teran). 

http://www.cuj.hr/

Vrata vinarije otvorena su  2009. godine. Vinarija i vinogradi sa trsovima starima oko 15 godina smješteni su u malenom, živopisnom selu Fernetići, odmah pored Brtonigle (Verteneglio), u regiji koja oduzima dah svojom ljepotom, blagom klimom i bogatom vegetacijom. Naš izbor svježih vina uključuje Malvaziju istarsku, Chardonnay, Pinot sivi, Muškat žuti i Sauvignon bijeli. Vina iz berbe 2009. karakteristična su po svojoj otpornoj strukturi i visokoj potentnosti, a to su karakteristike koje se baš ne viđaju u svježim vinima. Sljedeće godine očekujemo da će za tržište biti spremna prva serija bijelih vina iz barrique-a (Sauvignon bijeli, Chardonnay i Malvazija istarska). Naša crna vina iz barrique-a (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Cuvee od Cabernet Franca, Cabernet Sauvignona i Merlota) trebala bi biti spremna za gurmanski užitak 2012. godine.
http://www.capovina.hr/ 

Dugo je u Mladenu Rožaniću tinjala ljubav prema vinima da bi, prije petnaestak godina, prerasla u istinsku strast. Tada je, u dolini rijeke Rhone, surađivao i družio se s uglednim francuskim vinogradarima i vinarima. I tada se u njemu rodila vizija vinskoga sna u rodnoj Istri.

Nakon godina putovanja i brojnih posjeta najpoznatijim svjetskim vinskim regijama na kojima je stekao dragocjeno znanje, Mladen se odlučio posvetiti vinogradarstvu i vinarstvu. Najprije se dao u potragu za najpogodnijim istarskim terenima na kojima će posaditi vinograde. Puno je vremena prošlo dok 2004. godine nije susreo Antuna Banka, vinogradara iz Kosinožića kraj Nove Vasi.

Mladena i obitelj Banko spojila je ljubav prema vinu i ljubav prema Istri, te želja da iz istarske crljenice poteče nezaboravna i autohtona kapljica. Ta je suradnja nedvojbeno Roxanich vinima podarila jedinstvenu kvalitetu i šarm. U četiri godine, podignuta su 23 hektaraa vinograda u blizini Višnjana i to na lokacijama Bačva i Bušure. Riječ je o zapadnom istarskom vinogorju, području koje je klimatski i geografski upravo idealno za vinogradarstvo. K tome, u Kosinožićima je uređen podrum površine 900 m².

http://www.roxanich.hr/

Vina Bibich je obiteljska „boutique“ vinarija koja se proizvodnjom vina bavi kroz više generacija. Obiteljski korijeni sa prvim pisanim tragovima sežu u 15. stoljeće, u mjesto Nečven-grad u Promini, gdje i danas imamo vinograde i imanje. Tijekom povijesti obitelj se uvijek bavila proizvodnjom vina, naravno uz brojne prekide i poteškoće vezane uz objektivne političke prilike, odnosno promjene vlasti, država i ratova koji su se odvijali na ovom našem području.

Danas, 15-ak godina kasnije naša vina se nalaze na vinskim listama najboljih svjetskih restorana, u New Yorku, Tokiju, Stockholmu.. „Bibich“ kao brand je prepoznat među ljubiteljima vina kao drugačiji, svoj, originalan i intrigantan. A to je i naša misija, u moru istoličnih, unificiranih, globalnih vina zadržati svoj osobni pečat  s naglaskom na teritorij i mikrolokaciju odakle dolaze. Vina koja ne osvajaju „na prvu“, koja nisu uvijek ljubazna i lepršava, ali vina koja pamtite i o kojim razmišljate dugo nakon što ih probate. Vina s potpisom. 

1 2 3 »